صنایع لبنی صنایعی هستند که در آنها شیر را به عنوان ماده اولیه دریافت کرده و سپس طی فرآیندهای صنعتی خود به محصولات و فرآوردههای مختلف از قبیل ماست، دوغ، شیرپاستوریزه، بستنی، خامه، کره و پنیر تبدیل مینمایند. صنایع لبنی در ایران نقش مهمی در تأمین لبنیات وشیر پاستوریزه دارند. شیرحاوی آب، چربی پروتئین، لاکتوز، مواد معدنی (املاح) و ویتامینهای مختلف است.
املاح عمده شیر شامل کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم میباشد که به فرم فسفات، کلرور، نیترات و کازئینات هستند. همچنین به مقدار خیلی کمی نیز عناصری مانند گوگرد، روی، روبیدیم، سیلیکون، برم، آلومینیوم، آهن و غیره نیز در شیر یافت میشود.حجم بالای تولید فاضلاب این صنایع در کنار بار آلودگی قابل توجه آنها باعث شده است که در کشورهای مختلف قوانین سختگیرانه ای برای این دسته از صنایع در نظر گرفته شود.
۱- حجم فاضلاب موجود در صنایع لبنی
در کارخانه های تولید محصولات لبنی حجم فاضلاب تولیدی عمدتاً به عوامل زیر بستگی دارد.
الف) حجم شیر ورودی به کارخانه: هرچه حجم شیر دریافتی کارخانه بیشتر باشد حاکی از تولید بیشتر محصولات و در نتیجه تولید بیشتر فاضلاب است.
ب) نوع محصول: بدیهی است به سبب تفاوت در فرآیند تولید محصولات مختلف لبنی حجم و کیفیت فاضلاب تولیدی آنها نیز متفاوت خواهد بود.
ج) تکنولوژی تولید: پیشرفت تکنولوژیکی معمولا در جهت تولید فاضلاب کمتر حرکت نموده است. بنابراین هرچه تکنولوژی تولید جدیدتر باشد معمولا فاضلاب کمتری از خط تولید ناشی میشود.
د) درصد ضایعات: اشکالات رخ داده در فرآیند تولید معمولا باعث تولید مقادیری محصولات غیرقابل مصرف (ضایعات) میشود. در اکثر مواقع این ضایعات وارد فاضلاب میشوند.
تخلیه فاضلاب لبنیاتی:
تخلیه چاه لبنیاتی با تخلیه چاه ساختمان و دیگر مکان ها متفاوت است. چاه فاضلاب لبنیاتی حاوی مقدار زیادی مواد سمی و بیماری زا می باشد و باید با دستگاههای مخصوص و قدرتمند مکنده در کمترین زمان تخلیه شود. تانکرهای مکنده و ساکشن تخلیه چاه وسیله مناسبی برای تخلیه چاه فاضلاب صنایع لبنی می باشد. اگر صنایع لبنی از شبکه فاضلاب استفاده نمی کند باید با استفاده تانکر تخلیه چاه فاضلاب درون چاه را تخلیه کرد.
با بکارگیری مجهزترین تجهیزات تخلیه چاه و لایروبی چاه فاضلاب به صورت کاملا مکانیزه، شرکت سپهر سرویس به همراه تیم های مجرب و متخصص آماده ی خدمت رسانی به مناطق مختلف تهران و حومه می باشد.